KUCHNIA GRECKA
Najlepszej jakości oliwa z oliwek, wina, sery, zioła oraz dopieszczone słońcem, świeże, pełne smaku owoce i warzywa.
Często wyczuwalnym aromatem dań jest cynamon oraz mięta, co my kojarzymy raczej z deserami, a tu występuje w rozmaitych wytrawnych połączeniach.
Kuchnia ta może od razu do siebie nie przekonać, jak było w moim przypadku. Pierwszy raz spróbowałam jednego z jej popisowych dań, czyli musaki, w jednej z tawern na Korfu, w 2012 roku i uznałam, że skoro najsławniejsze danie mnie nie przekonuje, to chyba nie znajdę tu nic dla siebie, ale z biegiem czasu okazało się zupełnie inaczej. Dobrze jest dać jej drugą albo i nawet trzecią szansę, bo to jak z naszymi tradycyjnymi daniami, przepis mniej więcej ten sam, ale jakoś to mama robi najlepszą pomidorową, babcia pierogi, teściowa rosół, ciocia sałatkę, a brat rybę.. I też nie na jednym daniu wybór się kończy.
(Wszystkie zdjęcia użyte w tym artykule są standardowo naszego autorstwa, ale tym razem nie są to nasze wyroby, tylko pochodzą z tawern, gospód, hoteli i restauracji w których jadaliśmy, rozsianych po całej Grecji. Niektóre mają odnośniki do naszych przepisów, jak np. tutaj -> przepisy greckie <- gdzie jeszcze wnikliwiej możesz poznać grecką kuchnię).