Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Babeczki dyniowo-owsiane

PRZEPIS:

  • Płatki owsiane miksujemy, aż powstanie nam gruboziarnista mąka owsiana.
  • Mieszamy z mąką pszenną, cukrem, przyprawami i proszkiem do pieczenia.
  • Do suchych składników dodajemy jajka, mleko, mleczko skondensowane, olej oraz mus z dyni i dokładnie mieszamy.
  • Formy do babeczek wykładamy papilotkami i uzupełniamy masą.
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut. Przykrywamy babeczki folią aluminiową na ostatnie 5 minut.

*mus z dyni najlepiej przygotować zaraz przed pieczeniem, ale można również przygotować 1-2 dni wcześniej przechowując w lodówce, a nawet do kilku tygodniu wcześniej jeżeli przechowujemy w zamrażarce.

Jak zrobić mus z dyni

  • Dynię myjemy, osuszamy, przecinamy na pół, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Wykładamy je skórą do dołu na blachę przykrytą papierem do pieczenia.
  • Pieczemy do miękkości, przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
  • Po ostudzeniu obieramy dynię ze skórki i miksujemy na jednolite puree.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.