Babeczki dyniowo-owsiane
Babeczki dyniowo-owsiane
PRZEPIS:
- Płatki owsiane miksujemy, aż powstanie nam gruboziarnista mąka owsiana.
- Mieszamy z mąką pszenną, cukrem, przyprawami i proszkiem do pieczenia.
- Do suchych składników dodajemy jajka, mleko, mleczko skondensowane, olej oraz mus z dyni i dokładnie mieszamy.
- Formy do babeczek wykładamy papilotkami i uzupełniamy masą.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut. Przykrywamy babeczki folią aluminiową na ostatnie 5 minut.
*mus z dyni najlepiej przygotować zaraz przed pieczeniem, ale można również przygotować 1-2 dni wcześniej przechowując w lodówce, a nawet do kilku tygodniu wcześniej jeżeli przechowujemy w zamrażarce.
Jak zrobić mus z dyni
- Dynię myjemy, osuszamy, przecinamy na pół, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki.
- Wykładamy je skórą do dołu na blachę przykrytą papierem do pieczenia.
- Pieczemy do miękkości, przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
- Po ostudzeniu obieramy dynię ze skórki i miksujemy na jednolite puree.