Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Babeczki z czekoladowymi motylami

Cupcakes, czyli babeczki z gęstym i bardzo słodkim kremem, które amerykanie uwielbiają, a dla wielu innych osób są zbyt słodkie.. dlatego też, warto przygotować je po swojemu w domu, z odpowiednią dla siebie ilością cukru. 
Przekazuję Ci przepis na babeczki przygotowywane wspólnie z moją amerykańską „mamą”, szefową, przyjaciółką oraz ogromną inspiracją, z którą praca zawsze była na najwyższych obrotach, ale nigdy nie należała do rutynowych, dzięki czemu mój czas w Stanach nie rozdzielał się na obowiązki i przyjemności, ale w całości tworzył wyjątkowe i wartościowe doświadczenie. 

PRZEPIS:

  • Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Mikserem ubijamy masło, cukier, sól, cukier waniliowy i startą skórkę cytryny na jasną, puszystą masę. Przed starciem skórki, cytrynę warto oblać gorącą wodą, po czym zetrzeć tylko cienką, żółtą warstwę, bez gorzkiej białej, znajdującej się pod spodem.
    Kolejno dodajemy do masy jajka i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy na najniższych obrotach do momentu połączenia się składników.
    Opcjonalnie można dodać do połowy masy kakao, jeżeli chcemy dwusmakowe babeczki.
  • Wkładamy papilotki do sztywnej formy na babeczki, aby nie zdeformowały się po nalaniu ciężkiej masy, po czym wypełniamy przygotowanym ciastem, mniej więcej do 2/3 jej wysokości. Pieczemy 20–25 minut na złoto-brązowo, a następnie wyjmujemy do ostudzenia.
  • Na papierze do pieczenia rysujemy osobno pojedyncze skrzydła motyla i czułki. Roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej, dzielimy na połowę i dodajemy czerwony barwnik dobrze mieszając. Jedna połowa ma być różowa (zaledwie kilka kropel barwnika) a druga czerwona. Nakładamy czekoladę za pomocą szprycy z cienką, okrągłą końcówką na narysowany wzór motyla. U nas czerwone obramowania i róż w środku, ale jak kto woli. Czekamy aż czekolada zastygnie, po czym wolno i ostrożnie odklejamy od papieru.
  • Babeczki polewamy lukrem. Kładziemy na środku 2 draże między które umiejscawiamy skrzydła motyla opierając je na nich, co ma na celu lekkie uniesienie skrzydeł. Dodajemy czułki i tak przyrządzone babeczki wstawiamy do lodówki.

KREM:

  • Odcinamy końcówki wanilii, nacinamy ją wzdłuż i wyciągamy ze środka, za pomocą noża lub łyżeczki potrzebne nam ziarna. Jeżeli ktoś nie przepada za bardzo intensywnym waniliowym smakiem, proponujemy użyć tylko połowę. W dużej misce miksujemy masło z wanilią. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując, następnie mleko i miksujemy na jasną i puszystą masę. Dodajemy odrobinę czerwonego barwnika tak aby uzyskać różowy kolor masy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.