Baklawa pomarańczowo-bakaliowa
PRZEPIS:
- W małym garnku rozpuszczamy masło z olejem, po czym mieszamy i zdejmujemy do ostygnięcia.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Miksujemy w blenderze orzechy, daktyle, mango, cynamon i 3 łyżki miodu. Można uprzednio pokroić bakalie na mniejsze kawałki, zależnie od mocy blendera.
- Płaty ciasta filo przycinamy do rozmiarów formy (u nas kwadrat o boku 22 cm). Formę smarujemy małą ilością roztopionego masła z olejem, po czym kładziemy płat ciasta, który również smarujemy równomiernie niewielka ilością tłuszczu, najlepiej używając silikonowego pędzelka. Kładziemy jeszcze 4 płaty i każdy z nich smarujemy tłuszczem.
- Wykładamy równomiernie połowę bakaliowego farszu, przykrywamy 5 płatami ciasta, pamiętając, aby każdy z nich wysmarować tłuszczem i nakładamy pozostały farsz oraz płaty ciasta. Wierzchnie płaty ciasta nacinamy, aby powstały trójkątne lub kwadratowe porcje.
- Baklawę pieczemy przez 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut, aż ciasto będzie przyrumienione i chrupkie.
- W garnuszku rozgrzewamy miód z sokiem i mieszamy do całkowitego połączenia składników, po czym zdejmujemy do przestudzenia. Przygotowanym syropem polewamy równomiernie ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym kroimy wzdłuż naciętych lini.
1 comments
Wszystko oprócz ciasta filo. W mojej mieścinie nie do zdobycia przez internet nie opłaca się.