Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Baklawa pomarańczowo-bakaliowa

PRZEPIS:

  • W małym garnku rozpuszczamy masło z olejem, po czym mieszamy i zdejmujemy do ostygnięcia.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. 
  • Miksujemy w blenderze orzechy, daktyle, mango, cynamon i 3 łyżki miodu. Można uprzednio pokroić bakalie na mniejsze kawałki, zależnie od mocy blendera.
  • Płaty ciasta filo przycinamy do rozmiarów formy (u nas kwadrat o boku 22 cm). Formę smarujemy małą ilością roztopionego masła z olejem, po czym kładziemy płat ciasta, który również smarujemy równomiernie niewielka ilością tłuszczu, najlepiej używając silikonowego pędzelka. Kładziemy jeszcze 4 płaty i każdy z nich smarujemy tłuszczem. 
  • Wykładamy równomiernie połowę bakaliowego farszu, przykrywamy 5 płatami ciasta, pamiętając, aby każdy z nich wysmarować tłuszczem i nakładamy pozostały farsz oraz płaty ciasta. Wierzchnie płaty ciasta nacinamy, aby powstały trójkątne lub kwadratowe porcje. 
  • Baklawę pieczemy przez 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut, aż ciasto będzie przyrumienione i chrupkie. 
  • W garnuszku rozgrzewamy miód z sokiem i mieszamy do całkowitego połączenia składników, po czym zdejmujemy do przestudzenia. Przygotowanym syropem polewamy równomiernie ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym kroimy wzdłuż naciętych lini. 

1 comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.