Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Barszcz biały

PRZEPIS:

  • Kiełbasy, jeżeli stanowią jedno pęto, to przecinamy je dopiero po ugotowaniu.
    Najpierw zalewamy je wodą, tylko to momentu ich przykrycia i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut.
  • Obieramy i płuczemy warzywa. Ziemniaki, marchwie oraz seler kroimy w mniejsze kawałki (kostkę lub plastry, według uznania), pietruszkę na pół, a cebulę zostawiamy w całości.
  • Warzywa przekładamy do dużego garnka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Zalewamy wodą do poziomu przykrycia warzyw i gotujemy do ich miękkości, około 20 minut.
  • Do małego garnuszka wsypujemy barszcz biały oraz żurek. Stopniowo dodajemy małe porcje zimnej wody, za każdym razem mieszając, aż uzyskamy jednolitą konsystencję, nieco rzadszą od ciasta na naleśniki.
  • Wlewamy wodę po ugotowanych kiełbasach do warzyw, a jeżeli wywar jest za gęsty dolewamy zwykłej wody. Czekamy, aż się zagotuje, po czym wlewamy powoli rozrobiony żur i barszcz, cały czas mieszając. Zagotowujemy, zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Barszcz podajemy z pokrojoną kiełbasą oraz połówkami lub ćwiartkami jajek. Dodatkowo można dać również na wierzch kleksa gęstej, 18% śmietany i oprószyć odrobiną drobno posiekanej natki pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.