Barszcz czerwony

barszcz czerwony buraki
Przepis ten chociaż jest łatwy i wymaga zaledwie kilku minut przygotowań, to żeby uzyskać prawdziwą głębię smaku potrzebuje czasu. Barszcz powinien gotować się przynajmniej 2 godziny na małym ogniu, po czym dobrze jest jeszcze wstawić go na noc do lodówki, aby wydobyć cały smak i aromat z warzyw oraz przypraw. 

 

PRZEPIS:

Seler, pietruszkę, marchewki oraz buraki obieramy, po czym kroimy wszystkie warzywa na mniejsze kawałki i płuczemy. Następnie przekładamy je do dużego garnka (od 2,5 l), dodajemy liście laurowe, ziela angielskie i zalewamy wodą nieco ponad poziom warzyw. Przykrywamy garnek i zagotowujemy zupę, po czym zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy co najmniej 2 do 3 godzin. Następnie zalecamy odłożenie barszczu na noc do lodówki, ale jeśli akurat nie ma na to czasu, możemy również z powodzeniem użyć już w ten sposób przygotowanego wywaru. 

marchew seler pietruszka por włoszczyzna

marchew seler pietruszka por włoszczyzna buraki ziele angielskie liście laurowe


Przelewamy barszcz przez sito, które zostawiamy na kilka minut, aby odciekła cała woda z warzyw. Wywar zagotowujemy z dodatkiem majeranku i zostawiamy na małym ogniu 3-4 minuty. Na koniec zakwaszamy lekko sokiem z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Można jeszcze raz przecedzić barszcz przez sito, aby był klarowny.

 

WERSJA GRZYBOWA 

W celu uzyskania delikatnie grzybowego aromatu można gotować barszcz od samego początku z dodatkiem 5-6 suszonych borowików.

Osobom lubiącym dominujący smak grzybów w barszczu proponujemy przygotować wywar z poniższych składników:

  • 1 szklanka suszonych borowików 
  • 2-3 ostre papryczki (można pominąć)
  • 4 liście laurowe 
  • 8 ziaren ziela angielskiego 
  • 500 ml wody

Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, po czym doprawiamy solą oraz pieprzem i łączymy z barszczem pod koniec jego gotowania, najlepiej stopniowo, próbując w trakcie, aby dostosować intensywność smaku pod własne kubki smakowe.


barszcz czerwony buraki grzyby grzyby suszone papryczki liście laurowe ziele angielskie wywar grzybowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.