Biała kiełbasa z warzywami w cieście francuskim

PRZEPIS:

Z kapusty pozbywamy się grubszych nerwów, dzielimy na liście i parzymy osolonym wrzątkiem. Zagotowujemy mleko z cukrem i 1/2 łyżeczki soli. Gotujemy kapustę max. 10 minut w mleku, aby złagodzić jej smak, po czym odsączamy.


W małym garnku lub rondlu roztapiamy masło, po czym zarumieniamy na nim bułkę tartą. Następnie posypujemy przygotowaną zasmażką i przyprawami kapustę.


Na odrobinie masła lub oleju smażymy kiełbasy z obu stron na rumiany kolor, nakłuwając je w trakcie, aby wypuszczały soki, a następnie odstawiamy je do przestudzenia.


Na tej samej patelni, na której przyrządzaliśmy kiełbaski, podsmażamy chwilę posiekany czosnek. Następnie dodajemy liście szpinaku, bez łodyg (opłukane i odsączane z nadmiaru wody w ręczniku papierowym) i smażymy, aż zwiędnie, około 2-3 minuty.


Szpinak rozdzielamy na 6 części i przykrywamy nim równomiernie kiełbasy, a następnie zawijamy jeszcze każdą w kapustę. Oprószamy je z wierzchu przygotowaną zasmażką, ziołami prowansalskimi, papryką, solą i pieprzem.


Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na pasy odpowiadające grubości kiełbasek. W każdy kawałek ciasta zawijamy kiełbasy i zlepiamy mocno brzegi. Smarujemy z wierzchu roztrzepanym żółtkiem i nacinamy co kilka centymetrów.


Wykładamy bułki na blachę przykrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy na złoto-brązowy kolor, około 30 minut.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.