Błyskawiczne bloczki sezamowe
Sezam przed użyciem prażymy na rozgrzanej patelni, około 2 minuty. Intensywnie mieszamy lub posuwistym ruchem podrzucamy go lekko do góry, aż nabierze delikatnie brązowego koloru i zacznie się z niego wydobywać przyjemny aromat, po czym zdejmujemy go z patelni. Można też pominąć tę czynność używając już uprażonego sezamu. Radzimy jednak prażyć go bezpośrednio przed podaniem, ponieważ pomijając wszelkie zalecenia, co do jego przechowywania po obróbce, które nie są możliwe do zrealizowania przez producentów, zwyczajnie serwujemy sobie lepsze doznania podczas jedzenia, wydobywając z niego intensywniejszy zapach i smak. Natomiast istotną kwestią jest, aby sezam nie był łuskany, oczywiście jeżeli zależy nam nie tylko na walorach smakowych ale również zdrowotnych. Osobom nie lubiącym lekko gorzkawego smaku białego sezamu, polecamy sezam czarny, jest intensywniejszy, ale zarazem słodszy i zdrowszy.
PRZEPIS:
- Na patelni rozgrzewamy śmietanę, po czym dodajemy mleko w proszku i mieszamy do momentu pozbycia się grudek. Gotujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy sezam, cynamon oraz kardamon, po czym gotujemy jeszcze przez minutę i cały czas mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia i w dalszym ciągu mieszając, chłodzimy masę przez około 2-3 minuty, po czym dodajemy miód i ponownie wszystko mieszamy.
- Do szerokiego naczynia wysmarowanego masłem (np. brytfanny) wylewamy masę i rozprowadzamy ją równo, na grubość od 0,5 do 1 cm. Wstawiamy naczynie na godzinę do lodówki. Zastygłą masę kroimy na małe prostokąty, czy też kwadraty, trójkąty lub łamiemy w nieforemne kształty.