Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Budyń brzoskwiniowy

PRZEPIS:

  • Brzoskwinie obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek i miksujemy, aż powstanie płynna, jednolita masa.
  • Odlewamy 100 ml mleka do szklanki. Pozostałą część zagotowujemy w małym garnku wraz z masłem i miodem, od czasu do czasu mieszając.
  • Do odlanego mleka dodajemy żółtko oraz mąkę i roztrzepujemy, aż powstanie jednolita konsystencja. 
  • Gdy mleko zacznie się gotować i lekko unosić, dolewamy utarte brzoskwinie, mieszamy i zagotowujemy (maks. 1 min). Następnie dodajemy roztrzepane z mlekiem i mąką jajka, cały czas intensywnie mieszając, aby zapobiec powstaniu grudek. Jak już budyń zgęstnieje, to zagotowujemy go i zdejmujemy z ognia.
  • Proponujemy podawać z malinami oraz startą mleczną czekoladą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.