Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Budyń z deserowej czekolady

PRZEPIS:

  • Odlewamy 100 ml mleka do szklanki. Pozostałą część zagotowujemy w małym garnku wraz z połamaną na mniejsze kawałki czekoladą, masłem oraz miodem. W trakcie gotowania, jak mleko tylko lekko się podgrzeje, zaczynamy mieszać, aż ujednolici się z czekoladą.
  • Odlane mleko roztrzepujemy z żółtkami i mąką do powstania jednolitej konsystencji (najlepiej widelcem).
  • Gdy mleko zacznie się gotować i unosić, dolewamy powoli zawartość szklanki, cały czas intensywnie mieszając, aby zapobiec powstaniu grudek. Jak już budyń zgęstnieje to zagotowujemy go i zdejmujemy z ognia.
  • Podajemy z ulubionymi suszonymi, czy też świeżymi owocami lub orzechami, posiekaną czekoladą, konfiturą, syropem.. i równie dobrze możemy pominąć dodatki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.