Bułeczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i łososiem

PRZEPIS:

Rozgrzewamy masło na patelni, następnie dajemy przetarty przez praskę czosnek i po chwili szpinak. Blanszujemy go na patelni przez 5 minut, aż zwiędnie, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodajemy rozdrobniony widelcem ser feta, doprawiamy pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia.


Ciasto tniemy na paski o szerokości około 10 cm (takiej szerokości jakie chcemy mieć bułeczki). Z jednej strony, 0,5 cm od brzegu, wykładamy warstwę suszonych pomidorów, plasterek lub dwa obok siebie. Następnie szpinak, który nie może być zbyt ciepły bo może roztopić warstwy ciasta, co uniemożliwi jego wzrost i rozwarstwianie się. Na wierzch łosoś. Przyprawiamy pieprzem. Wędzony łosoś, suszone pomidory i feta są już słone, więc nie trzeba dodatkowo ich solić, chyba, że ktoś lubi bardzo słone potrawy. Przykrywamy ciastem i zlepiamy brzegi. Roztrzepujemy jajko i za pomocą kuchennego pędzla rozsmarowujemy jajko po wszystkich bułeczkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na około 20 minut, aż ciasto wyrośnie i nabierze złotego koloru. Podajemy z sosem koperkowym z pesto.


SKŁADNIKI NA SOS:

1. 100 g jogurtu naturalnego
2. 1/2 pęczka natki kopru
3. 4 łyżki gotowego pesto bazyliowego lub z poniższych składników:
4. 1,5 szklanki liści bazylii
5. 2 łyżki uprażonych na patelni orzeszków pinii
6. 2 łyżki startego parmezanu
7. 60 ml oliwy z oliwek
8. świeżo mielony czarny pieprz (łyżeczka)
9. sól

WYKONANIE:

Wszystkie składniki do pesto miksujemy blenderem lub ucieramy w moździerzu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


Do pesto dodajemy jogurt, posiekany koperek i dobrze mieszamy.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.