Bulion drobiowy
Rosół nie tylko dobrze smakuje, ale jest też zdrowy. Łagodzi objawy przeziębienia, takie jak ból gardła, kaszel, czy katar. Zawiera ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego cynk, jak również kolagen wspomagający elastyczną i jędrną kondycję skóry.
PRZEPIS:
- Do przygotowania wywaru używam zazwyczaj garnka o pojemności od 8 do 10 litrów.
- Części kurczaka dobrze płuczemy i wkładamy do garnka. Warzywa i zioła również dobrze płuczemy i kroimy na małe kawałki. Przy ogrodowych zbiorach opłukanie wystarczy, ale przy kupnych warto dodatkowo obrać seler, pietruszkę i marchwie.
- Z cebuli ściągamy wierzchnią warstwę i opalamy ją na ogniu. Ząbki czosnku obieramy.
- Warzywa, zioła oraz przyprawy wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, aż wszystko przykryje, najlepiej źródlaną.
- Zagotowujemy na większym ogniu, po czym zmniejszamy do minimum i gotujemy przez minimum godzinę z lekko uchyloną pokrywką. W trakcie gotowania szumujemy bulion, czyli ściągamy z powierzchni powstałą z mięsa pianę. Pod koniec solimy do smaku.
- Dodatkowe uwagi:
– bulion przygotowywany z kapustą szybciej się psuje, zazwyczaj przechowywany w lodówce wytrzymuje do tygodnia czasu, natomiast z kapustą do 3-4 dni.
– moja babcia dodaje do rosołu goździki, niektórzy też dodaję lubczyk, także warto spróbować takie dodatkowe wersje,
– do przygotowania bulionu można z powodzeniem wykorzystać pozostałości po upieczonym kurczaku.