Burger drobiowy z sosem z suszonych pomidorów
PRZEPIS:
- Mięso mielone mieszamy dokładnie z przyprawami i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki, tak samo jak sos (przepis poniżej).
- Formujemy z mięsa placki o grubości 1,5-2 cm i średnicy przygotowanych hamburgerowych bułek. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju i smażymy na małym ogniu 3 minuty z każdej strony, tak aby były delikatnie zarumienione.
- Bułki wstawiamy na 5 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. W tym czasie kroimy w plastry pomidora i ogórki. Następnie smarujemy obficie każdą bułkę przygotowanym wcześniej sosem, po czym przekładamy je serem, burgerem drobiowym i warzywami. Można jeszcze zawinąć burgera w folię i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 1-2 minuty, aby wszystkie składniki były ciepłe, a ser dobrze się roztopił.
Przepis na sos:
Przygotowujemy sos rozdrabniając na gładką masę wszystkie składniki blenderem. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.