Burgery z jarmużem w towarzystwie pieczonych batatów
PRZEPIS:
- Do wysokiego naczynia wkładamy pokrojone na nieduże kawałki warzywa (jarmuż, paprykę, pomidory i suszoną papryczkę chili). Całość blendujemy na gładką masę.
- Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Nakładamy mięso i smażymy na dużym ogniu 2 minuty mieszając. Zmniejszamy ogień i dodajemy przyprawy (ziarna kolendry, paprykę, łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu). Smażymy 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Zalewamy zmiksowanymi warzywami, dokładnie wszystko ze sobą łączymy i gotujemy przez 10 minut bez przykrycia, na minimalnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Ściągamy z ognia. Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku.
- Bataty obieramy i kroimy w podłużne kawałki, o około 1 cm grubości. Wykładamy je na blasze, skrapiamy olejem i łyżką oliwy, przyprawiamy solą oraz pieprzem i posypujemy rozmarynem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni, na 25-30 min.
- Do lekko przestudzonego mięsa dodajemy jajka, bułkę tartą i kukurydzę. Dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki lub po prostu rękami, po czym od razu można uformować w rękach niewielkie kulki (równie dobrze można użyć łyżki do lodów). Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni, wykładamy uformowane kulki i spłaszczamy je łopatką. Smażymy z obu stron przez 3-4 minuty. Tak przyrządzone burgery podajemy z batatami.