Calzone na kruchym cieście z prosciutto

calzone prosciutto kruche ciasto

PRZEPIS:

Ciasto rozwałkowujemy cienko na kształt okręgu (przepis poniżej). 


Przegotowaną i wciąż gorącą wodą zalewamy suszone zioła i odstawiamy na 2-3 minuty, a następnie mieszamy z przecierem pomidorowym, solą oraz pieprzem. Takim sosem smarujemy równomiernie ciasto, pomijając brzegi, aby móc je później zlepić. 


Na połowie ciasta układamy składniki, najpierw część sera, po czym kukurydzę, pokrojone warzywa, szynkę i ponownie ser. Składamy ciasto na pół tworząc kształt dużego pieroga, a następnie ugniatamy na krawędziach, aby ciasto dobrze się skleiło.


Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i wkładamy Calzone na 45 minut, od czasu do czasu smarując ciasto roztrzepanym jajkiem, a pod koniec można je jeszcze oprószyć oregano. 


SKŁADNIKI NA CIASTO:

1. 150 g mąki pszennej
2. 1/2 łyżeczki soli
3. 100 g masła
4. 1 jajko + 1 do smarowania ciasta

WYKONANIE:

Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól, pokrojone w kostkę masło i jajko. Urabiamy ciasto rękami do momentu aż powstanie jednolita konsystencja, po czym zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.