Calzone na kruchym cieście z prosciutto
PRZEPIS:
- Ciasto rozwałkowujemy cienko na kształt okręgu (przepis poniżej).
- Przegotowaną i wciąż gorącą wodą zalewamy suszone zioła i odstawiamy na 2-3 minuty, a następnie mieszamy z przecierem pomidorowym, solą oraz pieprzem. Takim sosem smarujemy równomiernie ciasto, pomijając brzegi, aby móc je później zlepić.
- Na połowie ciasta układamy składniki, najpierw część sera, po czym kukurydzę, pokrojone warzywa, szynkę i ponownie ser. Składamy ciasto na pół tworząc kształt dużego pieroga, a następnie ugniatamy na krawędziach, aby ciasto dobrze się skleiło.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i wkładamy Calzone na 45 minut, od czasu do czasu smarując ciasto roztrzepanym jajkiem, a pod koniec można je jeszcze oprószyć oregano.
CIASTO:
Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól, pokrojone w kostkę masło i jajko. Urabiamy ciasto rękami do momentu aż powstanie jednolita konsystencja, po czym zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.