Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Chatka z piernika

To nie kolejna dziecięca kreacja, a nasz pierwszy domek z piernika sprzed kilku lat. Nieco koślawy, choinka uznajmy, że ugina się od wiatru, bałwan rozpłynął się z emocji, mikołajowi przymarzła nieco buzia. Ściany wyglądają jak wyglądają nie ze względu na uprzednią wizję, ale przez mało delikatne traktowanie i potrzebę zakrywania połatanych złamań, które szpeciły ścianę. Także, może nie wszystko wyszło idealnie… ale! Taka odrobina dziecięcej kreacji dała nam dużo frajdy i wszystkim, którzy również mają ochotę na zabawę w kuchni przygotowałam poniższy przepis na domek z piernika. 

PRZEPIS:

  • Do rondla wsypujemy cukier, dodajemy masło i podgrzewamy. Gdy masło się rozpuści dodajemy miód. 
  • Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika, po czym dodajemy roztopione masło. Dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto do momentu, aż otrzymamy jednolitą i gładką konsystencję. 
  • Ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy, na grubość niecałego centymetra. Wycinamy ściany domu, dach i ewentualnie inne elementy, jak np. choinka, ludek, gwiazda, według własnego zamysłu, ale jeśli ktoś potrzebuje pomocy z wymiarami domku, to przygotowaliśmy wysoce profesjonalne, męsko-żeńskie projekty architektoniczne, które mamy nadzieję pomogą – rysunki są może na oko, ale wartości rzetelnie sprawdzone, więc można na nich polegać 😉 
  • Przenosimy wszystko na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Wyjmujemy do wystygnięcia, a w tym czasie robimy lukrowy klej. 
  • Tak przygotowane pierniczki idealnie nadają się również jako dodatek do gorącej, białej czekolady.

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • Białka ucieramy mikserem wraz z cukrem pudrem do momentu uzyskania jednolitej oraz gęstej konsystencji. Gotowym lukrem łączymy ściany i możemy go też wykorzystać do ich udekorowania (czy też sklejenia złamanego elementu lub uformowania lekko stopionego bałwanka 😛 )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *