Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Chińska zupka z kurczakiem i krewetkami

PRZEPIS:

  • Na początek wstawiamy do gotowania bulion. Do około 1,5 litra wody dodajemy porcję rosołową, cebulę, por, seler, imbir oraz ostrą papryczkę i gotujemy  na małym ogniu przez około 2 godziny.
    W tym czasie też moczymy grzyby Shiitake w ciepłej wodzie (opcjonalnie możemy ją posolić).
  • Kurczaka kroimy w kostkę, a krewetki obieramy i oczyszczamy, po czym wraz z odsączonymi i pokrojonymi w paski grzybami smażymy w wysokim garnku na oleju rzepakowym lub sezamowym. Następnie do garnka wlewamy rosół , doprawiamy do smaku sosem sojowym oraz ostrygowym i zagotowujemy. Sosy są słone, więc warto próbować napar w trakcie ich dodawania, aby nie przesadzić, bądź też dodać nieco więcej.
  • Na koniec roztrzepujemy jajka w osobnym naczyniu i dolewamy je do gotującej się zupy, równocześnie cały czas ją mieszając. Zupę podajemy z makaronem ryżowym oraz posiekanym szczypiorkiem i pietruszką. Można też dodać kilka listków kolendry do dekoracji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.