Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Chłodnik litewski

PRZEPIS:

  • Botwinkę dokładnie płuczemy, po czym obskrobujemy korzonki z cienkiej skórki i kroimy drobno wraz z łodygami oraz liśćmi. Liście oddzielamy, aby móc je dodać dopiero pod koniec gotowania. 
  • Bulion zagotowujemy i dodajemy buraczki oraz łodygi, które gotujemy do miękkości na małym ogniu, przez około 20 minut, po czym dodajemy liście i gotujemy jeszcze przez 5 minut, a następnie odstawiamy wywar do wystygnięcia.   
  • Jajka gotujemy na twardo. Ogórki płuczemy i ścieramy na tarce. Czosnek, koper oraz szczypiorek drobno siekamy. 
  • Po wystygnięciu wywaru dodajemy do niego wszystkie składniki, doprawiamy solą, pieprzem, octem oraz cytryną do smaku i schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę. Podajemy z ugotowanym jajkiem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.