Ciasto z budyniem i truskawkami
PRZEPIS:
- Do miski dajemy 1 pokrojoną kostkę masła, cukier oraz jajka i miksujemy na gładką masę. Oddzielamy 2/3 mąki (200 g), przesiewamy wraz z budyniem do masy i mieszamy łyżką, aż wszystko się ze sobą połączy. Truskawki czyścimy, odrywamy szypułki i kroimy na pół.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dużą, prostokątną blachę (20×30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę. Wygładzamy łyżką i wykładamy pokrojone na połówki truskawki.
- Do przygotowania kruszonki potrzebne nam będzie pozostałe pół kostki masła, 100 g mąki i cukier puder. Wszystkie składniki ucieramy ze sobą, ewentualnie regulujemy wilgotność dodając mąkę. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy równomiernie ciasto i wkładamy do piekarnika na 40 – 45 minut.