Ciasto marchewkowe

PRZEPIS:

Marchewki oraz imbir obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Aby obrać imbir, wystarczy delikatnie zeskrobać skórkę łyżeczką.


W dużej misce mieszamy cukier z olejem i mlekiem, po czym dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodajemy startą marchew, imbir oraz przyprawy i ugniatamy ciasto rękami. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, aby ugniatać je rękami, to dodajemy trochę mąki, z kolei gdy jest zbyt twarde, to dolewamy odrobinę mleka.


Możemy dodać ulubione bakalie (rodzynki, pokrojone morele, daktyle, orzechy itp.)


Przekładamy ciasto do natłuszczonej formy i pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 150 stopni. Po upływie czasu sprawdzamy ciasto szpikulcem, czy nic się do niego nie przykleja – jeżeli tak, to potrzebuje ono jeszcze kilka minut pieczenia.


Gotowe ciasto można polać białą lub mleczną czekoladą, jak i podawać z wieloma innymi ulubionymi, słodkimi dodatkami.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.