Ciasto z jabłkami i budyniem
Do przygotowania ciasta poza wymienionymi składnikami potrzebny jest jeszcze budyń. Można przygotować podwójną porcję budyniu waniliowego z przepisu z poniższego linku lub też zrobić go z 2 opakowań budyniu w proszku (na max 1 l mleka). https://www.wiemcozrobimy.pl/przepisy/domowy-budyn-waniliowy/
PRZEPIS:
- Zagniatamy ze sobą mąkę, jajka, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło na jednolitą masę. Następnie dzielimy ciasto na dwie równe części i wkładamy do lodówki.
- Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Roztapiamy na patelni masło i smażymy na nim jabłka przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu i dodając w połowie smażenia cynamon.
- Przygotowujemy budyń.
- Rozwałkowujemy jedną część ciasta i wykładamy nim okrągłą formę o średnicy 22-24 cm, przykrytą papierem do pieczenia. Aby woda z jabłek nie zmoczyła i w rezultacie nie zagotowała ciasta, to posypujemy je jedną łyżką bułki tartej. Następnie wykładamy równomiernie jabłka na cieście, po czym budyń i oprószamy wszystko 1 łyżką bułki tartej. Przykrywamy całość rozwałkowanym ciastem, które nacinamy w kilku miejscach.
- Pieczemy przez około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.