Czekoladowa chmurka
Intensywnie czekoladowe ciasto o bardzo delikatnej i puszystej konsystencji, niczym pianka. Dodatkowo jest łatwe w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne.
PRZEPIS:
- Masło kroimy na mniejsze kawałki, a czekoladę łamiemy w kostki i przekładamy do małego garnka wraz z cukrem. Mieszając, podgrzewamy całość do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej masy, po czym odstawiamy do przestygnięcia.
- Jajka ubijamy długo mikserem, aż zrobi się puszysta masa. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy małymi szczyptami mąkę, po czym wlewamy powoli czekoladową masę oraz likier.
- Przelewamy masę do formy na ciasto, którą przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do większej formy napełnionej wodą. Poziom wody nie powinien przekraczać poziomu masy. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.
- Ostygnięte ciasto obsypujemy cukrem pudrem.