Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Czekoladowa chmurka

Intensywnie czekoladowe ciasto o bardzo delikatnej i puszystej konsystencji, niczym pianka. Dodatkowo jest łatwe w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. 

PRZEPIS:

  • Masło kroimy na mniejsze kawałki, a czekoladę łamiemy w kostki i przekładamy do małego garnka wraz z cukrem. Mieszając, podgrzewamy całość do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej masy, po czym odstawiamy do przestygnięcia. 
  • Jajka ubijamy długo mikserem, aż zrobi się puszysta masa. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy małymi szczyptami mąkę, po czym wlewamy powoli czekoladową masę oraz likier. 
  • Przelewamy masę do formy na ciasto, którą przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do większej formy napełnionej wodą. Poziom wody nie powinien przekraczać poziomu masy. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. 
  • Ostygnięte ciasto obsypujemy cukrem pudrem. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.