Dewolaj z sosem grzybowym z limonką

devolaj z sosem grzybowym

PRZEPIS:

Mięso rozpijamy tłuczkiem bardzo cienko. Masło dzielimy na dwa kawałki, kładziemy je na obu filetach, które ciasno zwijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.


Dewolaje obtaczamy w mące, następnie w rozmąconym jajku, po czym bułce tartej. Następnie smażymy je z każdej strony, aż uzyskamy jasno brązowy kolor. Podajemy z sosem grzybowym i np. tartymi buraczkami.


SKŁADNIKI NA SOS:

1. 200 g świeżych zajączków (mogą też być borowiki)
2. 1 mała cebula
3. 100 ml śmietany 18%
4. sok z 1/4 limonki
5. pół łyżeczki soli
6. 1/4 łyżeczki pieprzu
7. łyżka oliwy

WYKONANIE:

Grzyby czyścimy i kroimy w nie dużą kostkę, a cebulę w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy zajączki wraz z cebulą i mieszając od czasu do czasu, smażymy 5 minut. Zalewamy śmietaną, mieszamy i smażymy 10 minut. Na koniec skrapiamy całość sokiem z limonki trzymając sos jeszcze 1-2 minuty na minimalnym ogniu, mieszając.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.