Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Dewolaj z sosem grzybowym z limonką

PRZEPIS:

  • Mięso rozpijamy tłuczkiem bardzo cienko. Masło dzielimy na dwa kawałki, kładziemy je na obu filetach, które ciasno zwijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Dewolaje obtaczamy w mące, następnie w rozmąconym jajku, po czym bułce tartej. Następnie smażymy je z każdej strony, aż uzyskamy jasno brązowy kolor. Podajemy z sosem grzybowym i np. tartymi buraczkami.

Przepis na sos:

  • Grzyby czyścimy i kroimy w nie dużą kostkę, a cebulę w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy zajączki wraz z cebulą i mieszając od czasu do czasu, smażymy 5 minut. Zalewamy śmietaną, mieszamy i smażymy 10 minut. Na koniec skrapiamy całość sokiem z limonki trzymając sos jeszcze 1-2 minuty na minimalnym ogniu, mieszając.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.