Dewolaj z sosem grzybowym z limonką
PRZEPIS:
- Mięso rozpijamy tłuczkiem bardzo cienko. Masło dzielimy na dwa kawałki, kładziemy je na obu filetach, które ciasno zwijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
- Dewolaje obtaczamy w mące, następnie w rozmąconym jajku, po czym bułce tartej. Następnie smażymy je z każdej strony, aż uzyskamy jasno brązowy kolor. Podajemy z sosem grzybowym i np. tartymi buraczkami.
Przepis na sos:
- Grzyby czyścimy i kroimy w nie dużą kostkę, a cebulę w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy zajączki wraz z cebulą i mieszając od czasu do czasu, smażymy 5 minut. Zalewamy śmietaną, mieszamy i smażymy 10 minut. Na koniec skrapiamy całość sokiem z limonki trzymając sos jeszcze 1-2 minuty na minimalnym ogniu, mieszając.