Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Domowy budyń waniliowy

PRZEPIS:

  • Odlewamy 100 ml mleka do szklanki. Pozostałą część zagotowujemy w małym garnku wraz z masłem, miodem i miąższem z laski wanilii, od czasu do czasu mieszając.
  • Odlane mleko roztrzepujemy z żółtkami i mąką do powstania jednolitej konsystencji (najlepiej widelcem).
  • Gdy mleko zacznie się gotować i unosić, dolewamy powoli zawartość szklanki, cały czas intensywnie mieszając, aby zapobiec powstaniu grudek. Jak już budyń zgęstnieje to zagotowujemy go i zdejmujemy z ognia.
  • Podajemy z ulubionymi suszonymi, czy też świeżymi owocami lub orzechami, posiekaną czekoladą, konfiturą, syropem.. ale równie dobrze możemy pominąć dodatki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.