Dorsz zapiekany w sosie pomidorowo-grzybowym

dorsz zapiekany dorsz w sosie pomidorowym grzybowym grzyb

PRZEPIS:

Filety oprószamy solą oraz pieprzem, skrapiamy sokiem z limonki i olejem rzepakowym, a następnie rozprowadzamy wszystko równomiernie na całej powierzchni ryby. Odstawiamy do zamarynowania na 1-2 godziny.


SKŁADNIKI NA SOS:

1. 3 pomidory
2. 2 duże grzyby (prawdziwki, podgrzybki lub zajączki)
3. 3 ząbki czosnku
4. 1 łyżka soli himalajskiej
5. 1 łyżka świeżego rozmarynu
6. 8 liści kaffiru
7. 2 liście laurowe
8. 1 łyżka pieprzu ziołowego
9. 200 g mascarpone
10. 1 łyżeczka suszonego kopru

WYKONANIE:

Pomidory, grzyby, czosnek oraz sól himalajską miksujemy na gładką masę, a następnie przelewamy na patelnię. Dodajemy świeży rozmaryn, liście laurowe oraz pokruszone liście kaffiru i gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji (około 20 minut).


Uzyskany sos przecieramy przez sito i odstawiamy na 5 minut, aby lekko ostygł. Następnie, przelewamy go do misy miksera, doprawiamy pieprzem i miksujemy z serem mascarpone.


Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego, zanurzamy w nim filety i pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez 40 minut.


Gotową rybę posypujemy koperkiem. Proponujemy podać ją z ugotowaną na parze fasolką szparagową, bądź też szparagami, kalafiorem, czy ziemniakami. Ryż i kasze komponują się równie dobrze.


dorsz z fasolką szparagową

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.