Drożdżówki z makiem i budyniem

Drożdżówki z makiem i budyniem bułki słodkie

PRZEPIS:

Drożdże zalewamy ciepłą wodą (około 40 stopni), mieszamy i odstawiamy na 20 minut.


Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy cukier, sól oraz drożdże. Całość mieszamy.


Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując chwilę na najniższych obrotach.


Wyrabiamy ciasto rękami przez dłuższy czas, aż będzie odchodzić od rąk i stolnicy.


Odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym (najlepiej lnianym), aby ciasto nie obeschło, ale wciąż dochodziło do niego powietrze.
Wyciągamy masło z lodówki, aby było miękkie po wyrośnięciu ciasta.


Masło kroimy na kilka mniejszych kawałków i partiami ugniatamy je z ciastem do momentu powstania jednolitej konsystencji. Następnie przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.


Następnego dnia przygotowujemy budyń używając połowę zalecanej na opakowaniu ilości mleka, czyli 250 ml. Można użyć „mleka” sojowego, ryżowego, owsianego, kokosowego czy też innego ulubionego, roślinnego. Przepis na domowy budyń pod linkiem: Budyń waniliowy .


Ciasto rozwałkowujemy na kształt kwadratu i grubość około 0,5 cm, oprószając lekko stolnicę i wałek, aby się nie przyklejało. 


Rozsmarowujemy równomiernie budyń, a następnie masę makową na całej powierzchni, pomijając przeciwny nam i boczne brzegi, tak aby móc je później zlepić. Zwijamy delikatnie w ciasny rulon, nie gniotąc ciasta i sklejamy na końcu i po bokach.


Powstały walec kroimy wszerz, w około 2 cm kawałki, po czym wykładamy je na blachę przykrytą papierem do pieczenia, tak aby nie przylegały do siebie. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem.


Bułki pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku na złotobrązowy kolor, przez około 30 minut, a po wystygnięciu smarujemy  lukrem.


SKŁADNIKI NA LUKIER:

1. 3/4 szklanki cukru pudru
2. 1/2 cytryny
3. 1-2 łyżki wody

WYKONANIE:

Sok z cytryny mieszamy wraz z wodą.


Cukier puder przesiewamy przez sito, aby nie miał grudek. Dodajemy partiami do cytryny z wodą, ucierając do gładkiej konsystencji.


Gęstość lukru można regulować dodając odrobinę wody, gdy jest za gęsty lub cukru pudru, jeśli jest za rzadki. Powinien być lśniący, płynny ale gęsty.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.