Dżem morelowy

dżem morelowy ręcznie robiony magnes i przepis Ręcznie robiony magnes oraz spisane na kartce doświadczenie i tradycja - najcenniejsze prezenty. kanapki z dżemem morelowym
Będąc w Grecji na początku czerwca nie przegap okazji, aby spróbować dopieszczonych słońcem, słodkich i smakowitych moreli, gdyż tak szybko jak się pojawiają, tak też się kończą. Dlatego każdy robi tu co może, aby zatrzymać ten smak jak najdłużej, na przykład zamykając go w słoiku...

Sprawdzony na to sposób mają Beata i Georgia, opiekunki parku krajobrazowego Askos na Zakynthos. Co roku cieszą się różnorodnością licznych darów natury tej wyspy, które mają skondensowane w parku i wykorzystują na wiele sposobów. 

Przekazuję przepis, którym się podzieliły. 

PRZEPIS:

Owoce myjemy, kroimy na pół i pozbywamy się pestek. Następnie kroimy w małą kostkę, przekładamy do dużego garnka, posypujemy cukrem i odstawiamy na 20 minut żeby wypuściły sok.


Zagotowujemy owoce, po czym zmniejszamy od razu gaz do minimum, tak aby ledwo bulgotały i gotujemy pod przykryciem przez 2-3 godziny, często mieszając. Po 30 minutach zgarniamy łyżką pianę z powierzchni. Nadmiar soku można odlać, rozcieńczyć i wypić (np. po schłodzeniu w lodówce).


Wstawiamy do zamrażarki talerzyk na 10 minut, który później wykorzystujemy do sprawdzenia, czy dżem jest gotowy.


Do dżemu dodajemy sok z cytryny, żeby nie skrystalizował się po upływie czasu (jeżeli sok z moreli mamy zamiar dłużej przechowywać w lodówce, to również dodajemy odrobinę soku z cytryny). Gotujemy jeszcze przez 10 minut.


Na zimny talerzyk kapiemy kilka kropel dżemu i przechylamy, żeby sprawdzić czy jest wystarczająco gęsty. Jeżeli krople nie ciekną, to oznacza, że dżem jest już gotowy, w innym przypadku należy gotować bez przykrycia przez kila minut, ale nie można gotować zbyt długo bo ściemnieje i straci smak.


Słoiki i zakrętki parzymy wrzątkiem przez 3 minuty, a następnie wlewamy chochelką dżem i od razu zakręcamy, uważając żeby się nie poparzyć. Odstawiamy do wystygnięcia.


Dżem fajnie komponuje się z serkiem typu Philadelphia.


powidła morelowe kapitan morele Zakynthos Mieliśmy jeszcze to szczęście dostawać świeżą dostawę moreli wprost z ogrodu zaprzyjaźnionego kapitana. morele gotujemy morele daniele i sarny karmienie danieli Askos Zakynthos Askos Stone Park Park Askos Paw Askos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.