Dżem pomarańczowy z karobem i miętą

Przebywając na Cyprze w czasie cytrusowych zbiorów, grzechem byłoby nie skorzystać z dostępu do świeżych pomarańczy. Postanowiłam więc połączyć je wraz z innym lokalnym składnikiem - karobem oraz tutejszą wszechobecną przyprawą, czyli miętą i stworzyć cypryjską wersję dżemu pomarańczowego.

PRZEPIS:

2 pomarańcze parzymy, a następnie ścieramy ich skórkę na małych oczkach tarki (tylko cienką, pomarańczową warstwę, jeden delikatny ruch wzdłuż tarki jest wystarczający).


Wszystkie pomarańcze obieramy, również ze skórki pokrywającej cząstki, co dobrze jest robić nad głębokim naczyniem, aby zachować wyciekający przy tej żmudnej czynności sok. Następnie kroimy miąższ w niewielką kostkę.


Rozgrzewamy głęboką patelnię i przelewamy na nią cały sok. Dodajemy karob w proszku oraz cynamon i mieszamy pozbywając się grudek. Chwilę gotujemy, regularnie mieszając, do momentu aż całość zacznie intensywnie parować, po czym dodajemy pomarańcze wraz ze startą skórką i sproszkowaną (przetartą w dłoniach) miętą. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na minimalnym ogniu, aż woda wyparuje i całość zgęstnieje, około 40 minut. Często mieszamy.


Na koniec dodajemy syrop z karobu oraz miód. Mieszając gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.


W dużym garnku zagotowujemy wodę. Gotujemy w nim słoiki i nakrętki przez 10 minut. Przekładamy dżem do wyparzonych słoików i zakręcamy je. Dno garnka z wodą wykładamy bawełnianą szmatką i kładziemy na nią przetwory, aby słoiki w zetknięciu z gorącym garnkiem nie popękały. Woda powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików, które nie powinny do siebie przylegać. Gotujemy dżemy przez 20 minut, a następnie wyjmujemy z wody i odwracamy do góry dnem, zostawiając do ostudzenia. Najlepiej smakują po co najmniej 3 dniach i w połączeniu z kremowo-śmietanowym serkiem.


pomarańcze karob carob

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.