Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Fasolakia

Bardzo aromatyczne danie jarskie, a w dodatku proste i bazujące na małej ilości składników. Wielu Greków mawia, że jest to potrawa ich dzieciństwa. Odtworzyłam, dopracowałam i dostałam aprobatę od zaprzyjaźnionego Greka: „smak mojego dzieciństwa”. Także zatwierdzone, przekazuję w Twoje ręce ;-)  

PRZEPIS:

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (ok. 2 cm), cebulę w niewielkie kawałki, a czosnek drobno siekamy. Pomidora obieramy ze skórki (najłatwiej poprzez nacięcie jej i zalanie wrzątkiem), po czym kroimy w dużą kostkę. 
  • Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i szklimy na niej cebulę z dodatkiem miodu. Następnie dodajemy czosnek, chwilę podsmażamy i dorzucamy ziemniaki. Mieszając podsmażamy wszystko przez 1 minutę. 
  • Zalewamy ziemniaki winem i mieszamy do momentu, aż wyparuje minimum połowa. Dodajemy, pomidora, passatę, bulion oraz przyprawy. Soli i pieprzu zależnie od tego jak intensywnie doprawiliśmy wcześniej bulion, a oregano i tymianku po 1/3 łyżeczki. 
  • Mieszamy wszystko, dodajemy fasolkę i polewamy wywarem. Przykrywamy patelnię i zostawiamy na małym ogniu na minimum 30 minut, od czasu do czasu mieszając aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dodatkowo można oblać jeszcze danie oliwą, jak i doprawić w razie potrzeby solą oraz pieprzem. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.