Fasolka po grecku
Smakowity dodatek do obiadu z dużą ilością oliwy oraz cynamonowym aromatem. Do jej przygotowania można użyć fasolki szparagowej, natomiast w Grecji spotyka się najczęściej inną odmianę, nieco mniejszą.
PRZEPIS:
- Fasolę płuczemy i odcinamy końcówki, a następnie przekładamy do garnka, dodajemy 1 łyżeczkę soli i zalewamy wodą. Całość zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości, przez około 20 minut, po czym odcedzamy (fasolkę szparagową około 10 minut).
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię, a następnie zmniejszamy ogień do minimum, nalewamy oliwy i delikatnie podsmażamy cebulę, aż zrobi się lekko szklista.
- Nacinamy skórę pomidorów, po czym zalewamy wrzątkiem i ściągamy ją. Miąższ kroimy w małą kostkę.
- Do garnka z fasolą dodajemy pomidora, cebulę z całą oliwą oraz wszystkie przyprawy, po czym mieszamy i gotujemy przez 5 minut na minimalnym ogniu.