Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Feta z grilla

Pomimo iż Grecja w sery jest obfita, to zdecydowanie najbardziej znanym jest feta. W Polsce można go dostać, jednak nie z łatwością, gdyż często na sklepowych półkach możemy spotkać odpowiednik noszący nazwę „ser typu feta”. W ostateczności można użyć i jego, ale warto zdobyć tradycyjną fetę, a już na pewno skosztować jej różnych wariantów odwiedzając Helladę.  W bardzo prosty sposób, dodając niewielką ilość dodatków można z niej stworzyć pyszną przekąskę z grilla, która w Grecji jest często serwowana w tawernach, a którą bez problemu można przyrządzić osobiście. Poniżej inspiracja na jedną porcję, którą zależnie od gustu i potrzeb można z powodzeniem modyfikować. 

PRZEPIS:

  • Na folii aluminiowej wykładamy dwa plastry pomidora, a na nich kładziemy ser feta. Na wierzch kładziemy warzywa, obsypujemy ziołami, polewamy 1-2 łyżkami oliwy z oliwek i oprószamy świeżo mielonym pieprzem. 
  • Zawijamy całość folią i grillujemy na małym żarze przez 5-10 minut, aż warzywa będą już miękkie. Taki ser można również zrobić w piekarniku używając folii aluminiowej lub naczynia żaroodpornego. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.