Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Figi z grilla w szynce parmeńskiej

Najlepiej jest użyć małych fig, które można zjeść w całości, ale przy ich braku można również użyć dużych, tylko z uwzględnieniem większej ilości dodatkowych składników.

PRZEPIS:

  • Figi nacinamy tak, aby móc nałożyć do środka ser. Do każdej figi nakładamy równomiernie ser oraz kilka listków rozmarynu. 
  • W małej misce mieszamy miód, oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy.
  • Plastry szynki dzielimy na połowy, owijamy nimi każdą z fig i przebijamy w poprzek wykałaczką, aby nie rozleciały się w trakcie grillowania.
  • Przekładamy figi na folię aluminiową, po czym polewamy każdą sosem. Opatulamy je folią i grillujemy do momentu zarumienienia się szynki, zależnie od temperatury od 5 do 10 minut. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.