Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Filet cytrynowo – piwny

PRZEPIS:

  • Filet płuczemy, po czym osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy obficie solą oraz pieprzem.
  • Cytrynę parzymy wrzątkiem i rolujemy ręką na blacie, lekko na nią naciskając, aby puściła soki. Marchewkę oraz ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w dość cienkie plastry. 
  • Na patelni roztapiany 2 łyżki masła klarowanego i smażymy na nim ziemniaki przez ok. 4 minuty, obracając w połowie na drugą stronę, a następnie dodajemy marchewkę, mieszamy i smażymy kolejne 4 minuty. Kładziemy na środku filet, odgarniając warzywa, tak aby mięso całkowicie dotykało dna patelni i smażymy po 3 min z obu stron. 
  • Cytrynę kroimy do połowy w plastry i dodajemy do dania, które zalewamy piwem i skrapiamy dodatkowo odrobiną soku z pozostałej połówki cytryny. Przyprawiamy tymiankiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, cukrem kokosowym oraz dużą ilością soli i pieprzu. Mieszamy i gotujemy, aż nadmiar piwa wyparuje, przez około 5 minut. Następnie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i dusimy przez 8-10 minut na małym ogniu.   
  • Gotowe danie można podawać ze świeżą bazylią i szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.