Filety drobiowe z konfiturą żurawinową i białą kapustą

kurczak kapusta rozmaryn konfitura żurawinowa
Do przygotowania potrawy możemy użyć gotowej konfitury żurawinowej do mięs, natomiast najlepiej jest przygotować ją samemu, aby nadać potrawie wyrazistości.

Przepis na domową konfiturę żurawinową znajdziesz klikając w link: Konfitura żurawinowa do mięs i serów

 

PRZEPIS:

Kapustę szatkujemy, a cebulę kroimy w grubą kostkę.


Do naczynia żaroodpornego nalewamy 2 cm warstwę wody. Wykładamy naczynie kapustą, po czym cebulą i rozmarynem. Posypujemy 1 łyżką czybrycy.

kapusta cebula rozmaryn czubryca

 


Całość pokrywamy żurawinową konfiturą. Na wierzch kładziemy piersi z kurczaka i oprószamy je solą, pieprzem oraz czubrycą.

konfitura żurawinowa kapusta cebula rozmaryn

konfitura żurawinowa kurczak


Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez około godzinę, aż mięso będzie gotowe (można przekroić, aby sprawdzić czy nie jest surowe w środku).


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.