Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Filety z kurczaka z guacamole i jajkiem w koszulce

PRZEPIS:

  • Nastawiamy mały garnek wody do gotowania.
  • Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek oraz chrząstek, lekko rozbijamy i płuczemy. Wkładamy do małej miski, po czym dodajemy łyżeczkę soli, łyżkę pieprzu, curry, tabasco, 2 łyżki oliwy i odstawiamy.
  • Awokado przecinamy na pół, pozbywamy się pestki, wyciągnąć łyżeczką miąższ do małej miski i rozgniatamy widelcem. Wyciskamy sok z limonki i dodajemy do awokado wraz z łyżeczką pieprzu, oliwy oraz solą do smaku. Dobrze mieszamy.
  • Rozgrzewamy patelnię i wykładamy na niej przygotowane piersi z kurczaka. Smażymy na niewielkim ogniu 4-5 minut z każdej strony (w zależności od grubości filetów) na złotobrązowy kolor.
  • Jajka wbijamy do małej miseczki. Gdy woda zacznie wrzeć, solimy ją i lekko mieszamy tak, aby powstał wir wodny. W środek wiru wlewamy delikatnie jajko (lekko zanurzając naczynie). Po 4 minutach, gdy białko będzie już dobrze ścięte, a żółtko jeszcze płynne wyjmujemy je łyżką cedzakową i powtarzamy czynność z drugim jajkiem.
  • Usmażone filety wyjmujemy na talerz, smarujemy je guacamole i na wierzch kładziemy jajko w koszulce. Oprószamy delikatnie chili. Podajemy np. z pomidorami i bazylią przyprawionymi pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.