Filety z kurczaka z guacamole i jajkiem w koszulce
PRZEPIS:
- Nastawiamy mały garnek wody do gotowania.
- Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek oraz chrząstek, lekko rozbijamy i płuczemy. Wkładamy do małej miski, po czym dodajemy łyżeczkę soli, łyżkę pieprzu, curry, tabasco, 2 łyżki oliwy i odstawiamy.
- Awokado przecinamy na pół, pozbywamy się pestki, wyciągnąć łyżeczką miąższ do małej miski i rozgniatamy widelcem. Wyciskamy sok z limonki i dodajemy do awokado wraz z łyżeczką pieprzu, oliwy oraz solą do smaku. Dobrze mieszamy.
- Rozgrzewamy patelnię i wykładamy na niej przygotowane piersi z kurczaka. Smażymy na niewielkim ogniu 4-5 minut z każdej strony (w zależności od grubości filetów) na złotobrązowy kolor.
- Jajka wbijamy do małej miseczki. Gdy woda zacznie wrzeć, solimy ją i lekko mieszamy tak, aby powstał wir wodny. W środek wiru wlewamy delikatnie jajko (lekko zanurzając naczynie). Po 4 minutach, gdy białko będzie już dobrze ścięte, a żółtko jeszcze płynne wyjmujemy je łyżką cedzakową i powtarzamy czynność z drugim jajkiem.
- Usmażone filety wyjmujemy na talerz, smarujemy je guacamole i na wierzch kładziemy jajko w koszulce. Oprószamy delikatnie chili. Podajemy np. z pomidorami i bazylią przyprawionymi pieprzem.