Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Fondue czekoladowe

  • Do garnka wlewamy śmietankę i dodajemy połamane na mniejsze kawałki czekolady.
  • Podgrzewamy na minimalnym ogniu, cały czas mieszając, aż do momentu uzyskania jednolitej masy.
  • Przelewamy do naczynia na fondue z możliwością podgrzewania od spodu.
  • Nabijamy na szpikulce lub patyczki do szaszłyków różne owoce i maczamy w czekoladzie.
  • Do czekoladowego fondue pasują kawałki ciasta, typu sernik lub biszkopt, pianki oraz różnego rodzaju owoce, jak np. truskawki, banany, kiwi, pomarańcze, mandarynki, kokosy, melony, jabłka, połówki czereśni lub wiśni, gruszki, ananasy, winogrona (jeżeli nie mamy bezpestkowych, to warto je przepołowić i wyciągnąć pestki przed podaniem).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.