Galette à la Ratatuj
PRZEPIS
- Mniej więcej godzinę przed rozpoczęciem przygotowujemy ciasto z przepisu na dole.
- Cukinię, pomidory i cebulę kroimy w plastry. Czosnek, bazylię i tymianek drobno siekamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Schłodzone ciasto wykładamy na delikatnie oprószony mąką i wyłożony na blasze z piekarnika papier do pieczenia. Rozwałkowujemy go na okrąg.
- Zostawiając 1-2 cm odstępu od brzegu wykładamy kolejno cukinię, pomidora i cebulę, jeden na drugim. Cebulę pomijamy w co drugim sorcie. Ułożone warzywa posypujemy posiekaną bazylią, tymiankiem i czosnkiem. Polewamy miodem i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Zaginamy brzegi ciasta na warzywa i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Skrapiamy oliwą i ponownie wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut.
CIASTO
- Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól, pokrojone w kostkę masło i jajko. Urabiamy ciasto rękami do momentu aż powstanie jednolita konsystencja. Ugniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.