Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Gar

Regularnie przygotowywane przez moją rodzinę danie na działce, gdy spodziewamy się większej ilości gości. Przyrządzane na małym żarze potrzebuje dużo czasu, ale jest tego warte. Nazywany przez nas po prostu „garem”, najlepiej smakuje przygotowany ze świeżych ogrodowych warzyw. Potrzebne jest stalowe lub żeliwne naczynie o pojemności od 8 litrów.

PRZEPIS:

  • Boczek kroimy w grube plastry i wykładamy nim dno gara, ma on tworzyć swojego rodzaju warstwę izolacyjną dla warzyw, aby nie przypaliły się od spodu, a przez wydobywający się z boczku tłuszcz lekko podsmażały. Ziemniaki kroimy na pół, a następnie w plastry. Marchew i seler ścieramy na tarce. Cebulę, czosnek, pieczarki i kiełbasę kroimy w małą kostkę. Kapusty szatkujemy.
  • Wyłożony boczek posypujemy warstwą ziemniaków, następnie nakładamy kolejne warstwy pieczarek, kiełbasy i warzyw. Każdą mocno przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, pokrojonym koprem i czosnkiem. Powtarzamy czynność 3-4 razy i przykrywamy pokrywką. Jeżeli nie wszystko zmieści nam się nam do gara, możemy spokojnie dołożyć w trakcie gotowania (do 30 minut), gdy nieco zmniejszy się objętość zawartości. Na małym żarze zostawiamy gar na około 3 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.