PRZEPIS:
Boczek kroimy w grube plastry i wykładamy nim dno gara, ma on tworzyć swojego rodzaju warstwę izolacyjną dla warzyw, aby nie przypaliły się od spodu, a przez wydobywający się z boczku tłuszcz lekko podsmażały. Ziemniaki kroimy na pół, a następnie w plastry. Marchew i seler ścieramy na tarce. Cebulę, czosnek, pieczarki i kiełbasę kroimy w małą kostkę. Kapusty szatkujemy.
Wyłożony boczek posypujemy warstwą ziemniaków, następnie nakładamy kolejne warstwy pieczarek, kiełbasy i warzyw. Każdą mocno przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, pokrojonym koprem i czosnkiem. Powtarzamy czynność 3-4 razy i przykrywamy pokrywką. Jeżeli nie wszystko zmieści nam się nam do gara, możemy spokojnie dołożyć w trakcie gotowania (do 30 minut), gdy nieco zmniejszy się objętość zawartości. Na małym żarze zostawiamy gar na około 3 godziny.