Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Gęsie nogi pieczone z jabłkami, cebulą i ziemniakami

PRZEPIS:

  • Nogi płuczemy i nacieramy przyprawami oraz ziołami. Odstawiamy do zamarynowania na godzinę.
  • Ziemniaki i jabłka dobrze myjemy, a następnie kroimy w niewielkie cząstki (skórkę zostawiamy, ale pozbywamy się gniazd nasiennych z jabłek).
  • Do naczynia żaroodpornego nalewamy odrobinę wody, tak aby pokryło dno około 0,5 cm warstwą. Wykładamy zmieszane ze sobą ziemniaki, jabłka oraz cebulę i oprószamy solą i pieprzem. Na wierzch dajemy nogi gęsi i przykrywamy naczynie (jeżeli nie mamy pokrywki możemy użyć kilku warstw folii aluminiowej).
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy danie na 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 2 godziny, kilkukrotnie polewając mięso powstałym w naczyniu sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.