Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Grillowane ziemniaki z jajkiem

PRZEPIS:

  • Ziemniaki szorujemy, osuszamy i nakłuwamy kilkukrotnie widelcem.
  • Owijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości na ruszcie (około 40 minut).
  • Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, po czym odcinamy niewielki kawałek wzdłuż ziemniaka i łyżką wyciągamy połowę miąższu*.
  • Oprószamy wnętrze solą oraz pieprzem, po czym posypujemy równomiernie szynką i szczypiorkiem.
  • Wbijamy do środka jajko, które oprószamy jeszcze solą oraz pieprzem.
  • Ponownie owijamy ziemniaki w folię i pieczemy do momentu, aż białko się zetnie (około 5 minut).
  • Pod koniec oprószamy jajka żółtym serem i przykrywamy z góry folią. Zostawiamy na krótką chwilę, aż ser się roztopi.
  • Tak przygotowane ziemniaki dobrze komponują się ze świeżymi warzywami i aromatycznymi sosami, np. pomidorowy z fetą lub ajvar.

    *Nieużywane części ziemniaka można wykorzystać do innych dań jako dodatek lub skomponować z nich sałatkę np. z tego lub tego przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.