Grillowane ziemniaki z jajkiem
-
Ziemniaki z jajkiem z grilla
PRZEPIS:
- Ziemniaki szorujemy, osuszamy i nakłuwamy kilkukrotnie widelcem.
- Owijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości na ruszcie (około 40 minut).
- Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, po czym odcinamy niewielki kawałek wzdłuż ziemniaka i łyżką wyciągamy połowę miąższu*.
- Oprószamy wnętrze solą oraz pieprzem, po czym posypujemy równomiernie szynką i szczypiorkiem.
- Wbijamy do środka jajko, które oprószamy jeszcze solą oraz pieprzem.
- Ponownie owijamy ziemniaki w folię i pieczemy do momentu, aż białko się zetnie (około 5 minut).
- Pod koniec oprószamy jajka żółtym serem i przykrywamy z góry folią. Zostawiamy na krótką chwilę, aż ser się roztopi.
- Tak przygotowane ziemniaki dobrze komponują się ze świeżymi warzywami i aromatycznymi sosami, np. pomidorowy z fetą lub ajvar.
*Nieużywane części ziemniaka można wykorzystać do innych dań jako dodatek lub skomponować z nich sałatkę np. z tego lub tego przepisu.