Gruszki obieramy ze skórki, zostawiając szypułki, żeby owoce nie rozleciały się nam w trakcie gotowania.
Do małego garnka wlewamy wino, następnie dodajemy pokrojoną papryczkę, rozmaryn i na końcu gruszki. Gotujemy je pod przykryciem, na małym ogniu, przez 10 minut, obracając od czasu do czasu na inną stronę, tak aby równomiernie chłonęły wino.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przygotowujemy budyń: z mleka odlewamy ¼ szklanki, a pozostałą część zagotowujemy. W szklance z zimnym mlekiem rozrabiamy mąkę oraz cukier i dolewamy do garnka w momencie, gdy mleko zacznie się gotować i lekko unosić. Intensywnie mieszamy do momentu, aż składniki połączą się w jednolitą masę i całość zgęstnieje. Zostawiamy chwilę na małym ogniu, aż budyń zacznie się gotować, ponownie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Do płaskiego naczynia nakładamy budyń, po czym kładziemy gruszki i polewamy je sosem winnym, a następnie roztopioną czekoladą.