Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Gulasz z łopatki wieprzowej

Gulasz z dodatkiem, albo i nawet dominacją naszego ulubionego kafiru, który w połączeniu z innymi przyprawami, jak ziarna kolendry, czy świeży rozmaryn tworzy jednocześnie wyrazisty, ale i łagodny smak.

PRZEPIS:

  • Mięso oraz obraną cukinię kroimy w kostkę.
  • Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy na nim mięso z każdej strony przez 1-2 minuty. W tym czasie też, kroimy w piórka cebulę, po czym dodajemy ją do mięsa i mieszamy. Smażymy do momentu, aż cebula zeszkli się i lekko zmięknie.
  • Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, którą mieszając z pozostałymi składnikami również podsmażamy chwilę (około 1 minutę), po czym dodajemy przyprawy i zalewamy całość wodą. Wszystko dobrze mieszamy, przykrywamy i dusimy przez 10 minut na małym ogniu. Następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy przez 1 godzinę, na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż nadmiar wody wyparuje i zrobi nam się gęsty gulasz.
  • Danie dobrze komponuje się z kaszą jaglaną, gryczaną, ryżem, chlebem, grzankami, a nawet lanymi kluskami, kopytkami czy kluskami śląskimi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.