Gulasz z pampuchami

PRZEPIS:

Szynkę kroimy w grubą kostkę. Pieczarki kroimy w ćwiartki. Cebulę, czosnek i ususzoną papryczkę chili drobno siekamy (można też użyć świeżej papryczki lub po prostu 1,5 łyżeczki mielonej). Papryki kroimy w nie dużą kostkę. Jeżeli używamy świeżych pomidorów, to je również kroimy w niewielką kostkę.


Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni z grubym dnem (o pojemności co najmniej 2 l, można też użyć garnka ale koniecznie z grubym dnem). Obsmażamy mięso przez 3-4 minuty na dużym ogniu mieszając. Dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy jeszcze minutę. Zmniejszamy ogień i zalewamy wszystko pomidorami z puszki (jeżeli używamy surowych pomidorów dodajemy jeszcze pół szklanki wody). Dodajemy wszystkie przyprawy w podanych proporcjach, a sól i pieprz według upodobań. Całość od czasu do czasu mieszając, gotujemy bez przykrycia przez 5 minut, aż prawie cała woda wyparuje.


Dodajemy paprykę oraz pieczarki i zalewamy wszystko wodą. Dobrze mieszamy, patelnię przykrywamy pod lekkim skosem, aby był mały prześwit i woda mogła lekko parować. Na minimalnym ogniu gotujemy przez godzinę od czasu do czasu mieszając.
Gotowy gulasz podajemy z pampuchami.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.