Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Gulaszowa z orientalną nutą

PRZEPIS:

  • Najpierw przygotowujemy napar z przypraw – przepis poniżej.
  • Papryki bananowe drylujemy, kroimy w ćwiartki i wrzucamy do wysokiego pojemnika blendera wraz z pokrojonymi w ćwiartki pomidorami, 2 ząbkami czosnku i 3 łyżkami oliwy. Całość miksujemy na gładki krem. Pozostałą nam słodką paprykę i pieczarki kroimy w małą kostkę. Schab kroimy w około 1 cm kostkę i przyprawiamy masalą.
  • Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i szklimy na niej chwilę rozmiażdżone 2 ząbki czosnku. Dodajemy mięso, rozprowadzamy je równomiernie po patelni i smażymy przez 5 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pieczarki i paprykę, smażymy kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając, po czym zalewamy wszystko zmiksowanymi pomidorami, paprykami i czosnkiem. Dolewamy przygotowany wcześniej napar z przypraw wraz z zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz papryczkami pepperoni i pod lekko uchyloną pokrywką gotujemy 30 minut. Zdejmujemy pokrywkę i często mieszając gotujemy jeszcze 10 minut, aż prawie cała woda wyparuje.
    Gulaszową podajemy z kleksem śmietany i pieczywem.

Przepis na sos:

  • Do ugotowanego bulionu dodajemy pokrojoną w ćwiartki żółtą i czerwoną paprykę. Dodajemy przyprawy i porządnie miksujemy blenderem, tak aby rozdrobnić wszystkie ziarenka kolendry. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i zostawiamy jeszcze na 10 minut pod przykryciem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.