Indonezyjska wersja kurczaka z warzywami

PRZEPIS:

Ryż płuczemy i zalewamy w garnku szklanką wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez 15-20 minut.


Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni i wrzucamy posiekany czosnek wraz z pokrojoną w piórka cebulą. Smażymy przez 1-2 minuty, mieszając.


Dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, całość mieszamy i smażymy 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu.


Dorzucamy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz posiekany imbir. Zalewamy 2 szklankami wody i mieszanką sosu sojowego, ostrygowego oraz miodu. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut.


Dodajemy pokrojone w plastry marchewki, przekrojony na 4-5 części szczypior oraz posiekaną papryczkę chili. Gotujemy przez około 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu.


Podajemy potrawkę z ryżem jaśminowym.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.