Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Indonezyjska wersja kurczaka z warzywami

Ogromną radość podczas erasmusowych wojaży sprawiała mi znajomość z Jasmin, z którą połączyła mnie wspólna miłość do jedzenia. Poznawanie lokalnych smaków było znacznie przyjemniejsze i ciekawsze, gdy miałam przy sobie osobę równie mocno spragnioną nowych doznań smakowych. Jeszcze większą frajdę sprawiało mi poznawanie jej azjatyckich przysmaków i wspólne ich przyrządzanie. Ten przepis jest według mnie perełką jej indonezyjskiej kultury.

PRZEPIS:

  • Ryż płuczemy i zalewamy w garnku szklanką wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
  • Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni i wrzucamy posiekany czosnek wraz z pokrojoną w piórka cebulą. Smażymy przez 1-2 minuty, mieszając.
  • Dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, całość mieszamy i smażymy 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  • Dorzucamy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz posiekany imbir. Zalewamy 2 szklankami wody i mieszanką sosu sojowego, ostrygowego oraz miodu. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  • Dodajemy pokrojone w plastry marchewki, przekrojony na 4-5 części szczypior oraz posiekaną papryczkę chili. Gotujemy przez około 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Podajemy potrawkę z ryżem jaśminowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.