Jajka po wrocławsku

jajka po wrocławsku bułka wrocławska piekarnia wrocław jajka po wrocławsku bułka wrocławska piekarnia wrocław jajka po wrocławsku bułka wrocławska piekarnia wrocław

PRZEPIS:

Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w drobną kostkę. Następnie rozgrzewamy 2 łyżki masła na patelni i smażymy je, aż pozbędziemy się nadmiaru wody, czyli jak stracą około 1/2 swojej objętości.


W małym garnku zagotowujemy wodę i zmniejszamy temperaturę do momentu, aż woda przestanie wrzeć. Dodajemy sól oraz sok z limonki, cytryny lub ocet, po czym robimy łyżką wir wodny i zanurzamy w nim miseczkę z wbitym jajkiem, delikatnie przelewając jajko do wody. Gotujemy około 3 minut, do momentu, aż białko nam się mocno zetnie, a żółtko w środku będzie jeszcze płynne, po czym wyciągamy je łyżką cedzakową na duży talerz.


Z bułek odcinamy wierzch i wydrążamy miąższ. Następnie skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do rozgrzanego do 140 stopni piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Jajka te można z powodzeniem przygotować z czerstwych bułek, po prostu po pieczeniu i chwilowym wystudzeniu polewamy bułki delikatnie wodą na całej ich objętości, po czym wkładamy ponownie do piekarnika, na około 3 minuty.

(Piekarnik zostawiamy na ustawionej temperaturze, aby na sam koniec zapiec jeszcze bułki z jajkiem).


Do tak przygotowanych bułek wysypujemy równo 3/4 przygotowanych pieczarek. Następnie przekładamy do każdej z nich po jednym jajku.


Na osobnej patelni rozgrzewamy pozostałe nam 2 łyżki masła, po czym łączymy je z mąką, intensywnie mieszając trzepaczką lub drewnianą łyżką. Smażymy chwilę, tak aby nie zarumienić zasmażki. Następnie dodajemy zimny wywar z warzyw, rozprowadzamy go i chwilę gotujemy. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy, po czym doprawiamy do maku solą oraz pieprzem.


Zasmażkę dajemy na wierzch jajka i posypujemy pieczarkami. Wkładamy do piekarnika na około 5 minut, do zapieczenia. Podajemy na ciepło.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.