Jajka po wrocławsku

jajka po wrocławsku bułka wrocławska piekarnia wrocław jajka po wrocławsku bułka wrocławska piekarnia wrocław jajka po wrocławsku bułka wrocławska piekarnia wrocław

OPIS:

Wertując otrzymane od przyjaciół liczne książki kucharskie, natrafiam na wiele ciekawych pomysłów, wiadomości i kulinarnych inspiracji, które ludzie gromadzili na przestrzeni wielu lat. I tak moim najnowszym odkryciem z książki lat 80-tych są jajka po wrocławsku. Ktoś z Was je zna? Mamy ogromny sentyment do Wrocławia, który jest naszym drugim domem od wielu lat, więc z wielkim zainteresowaniem odkrywamy smaki, które ma nam do zaoferowania przez swoich mieszkańców, tradycję i historię. Spróbowaliśmy i polecamy wypróbować, są pyszne. Wrocławskie bułki można nabyć w wielu miejscach, natomiast jeżeli mają one być najlepsze, to polecam Piekarnię na Bema, która zyskała zaufanie wrocławian wiele lat temu i do dziś cieszy się tak dużą popularnością, że kolejki ciągną się tam daleko poza lokal, o każdej porze dnia i niezależnie od pogody. Ale warto! Wiecie po czym można poznać dobry chleb poza smakiem, miękkością, czy chrupkością skórki? Dobry chleb nie pleśnieje, tylko się zsycha... a z zeschniętego chleba można zrobić jeszcze wiele ciekawych rzeczy, na które przepisy znajdziecie u nas na stronie.

PRZEPIS:

Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w drobną kostkę. Następnie rozgrzewamy 2 łyżki masła na patelni i smażymy je, aż pozbędziemy się nadmiaru wody, czyli jak stracą około 1/2 swojej objętości.


W małym garnku zagotowujemy wodę i zmniejszamy temperaturę do momentu, aż woda przestanie wrzeć. Dodajemy sól oraz sok z limonki, cytryny lub ocet, po czym robimy łyżką wir wodny i zanurzamy w nim miseczkę z wbitym jajkiem, delikatnie przelewając jajko do wody. Gotujemy około 3 minut, do momentu, aż białko nam się mocno zetnie, a żółtko w środku będzie jeszcze płynne, po czym wyciągamy je łyżką cedzakową na duży talerz.


Z bułek odcinamy wierzch i wydrążamy miąższ. Następnie skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do rozgrzanego do 140 stopni piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Jajka te można z powodzeniem przygotować z czerstwych bułek, po prostu po pieczeniu i chwilowym wystudzeniu polewamy bułki delikatnie wodą na całej ich objętości, po czym wkładamy ponownie do piekarnika, na około 3 minuty.

(Piekarnik zostawiamy na ustawionej temperaturze, aby na sam koniec zapiec jeszcze bułki z jajkiem).


Do tak przygotowanych bułek wysypujemy równo 3/4 przygotowanych pieczarek. Następnie przekładamy do każdej z nich po jednym jajku.


Na osobnej patelni rozgrzewamy pozostałe nam 2 łyżki masła, po czym łączymy je z mąką, intensywnie mieszając trzepaczką lub drewnianą łyżką. Smażymy chwilę, tak aby nie zarumienić zasmażki. Następnie dodajemy zimny wywar z warzyw, rozprowadzamy go i chwilę gotujemy. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy, po czym doprawiamy do maku solą oraz pieprzem.


Zasmażkę dajemy na wierzch jajka i posypujemy pieczarkami. Wkładamy do piekarnika na około 5 minut, do zapieczenia. Podajemy na ciepło.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.