Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Jajka w papryce

PRZEPIS:

  • Warzywa płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Papryki kroimy w krążki, o szerokości min. 1 cm, po czym oczyszczamy każdy z nasion – po 3 krążki ze środkowej części obu papryk. Kroimy 6 cienkich plastrów pomidora.* *przepisy, które możesz zrobić z wykorzystaniem pozostałych z tego dania warzyw znajdziesz w linkach – pomidor i papryka 
  • Na dużej patelni rozgrzewamy masło, a następnie kładziemy krążki z papryki i do każdego wkładamy plaster pomidora, który oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem.
  • Zmniejszamy gaz do minimum i do każdej papryki wbijamy jajko i posypujemy je pokrojonym szczypiorkiem. 
  • Przykrywamy patelnię pokrywką lub folią aluminiową i dusimy jajka przez około 5 minut, zależnie od tego jak bardzo chcemy mieć ścięte żółtko.
  • Na koniec oprószamy je solą oraz pieprzem. Z tak przygotowanymi jajkami świetnie komponuje się jeszcze przyprawa z jarmużu, z tego przepisu.
  • Na dno papryki można wyłożyć też inny składniki, jak np. plaster cebuli lub cukinii, ale pomidor jest jednym z nielicznych warzyw, którego wartość odżywcza podczas obróbki termicznej wzrasta, co warto mieć na uwadze. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *