Jajka w papryce
PRZEPIS:
- Warzywa płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Papryki kroimy w krążki, o szerokości min. 1 cm, po czym oczyszczamy każdy z nasion – po 3 krążki ze środkowej części obu papryk. Kroimy 6 cienkich plastrów pomidora.* *przepisy, które możesz zrobić z wykorzystaniem pozostałych z tego dania warzyw znajdziesz w linkach – pomidor i papryka
- Na dużej patelni rozgrzewamy masło, a następnie kładziemy krążki z papryki i do każdego wkładamy plaster pomidora, który oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem.
- Zmniejszamy gaz do minimum i do każdej papryki wbijamy jajko i posypujemy je pokrojonym szczypiorkiem.
- Przykrywamy patelnię pokrywką lub folią aluminiową i dusimy jajka przez około 5 minut, zależnie od tego jak bardzo chcemy mieć ścięte żółtko.
- Na koniec oprószamy je solą oraz pieprzem. Z tak przygotowanymi jajkami świetnie komponuje się jeszcze przyprawa z jarmużu, z tego przepisu.
- Na dno papryki można wyłożyć też inny składniki, jak np. plaster cebuli lub cukinii, ale pomidor jest jednym z nielicznych warzyw, którego wartość odżywcza podczas obróbki termicznej wzrasta, co warto mieć na uwadze.