Jajka w pomidorach
PRZEPIS:
- Odkrawamy wierzchy pomidorów i wyciągamy łyżką miąższ, następnie oprószamy je wewnątrz solą oraz pieprzem, po czym odwracamy do góry dnem i zostawiamy, aby wyciekł z nich sok. Miąższ drobno kroimy odrzucając pestki.
- Cebulę kroimy w cienkie krążki i szklimy ją na maśle. Dodajemy szpinak, który podsmażamy, aż lekko zwiędnie, po czym dodajemy miąższ z pomidorów, doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią i gotujemy na małym ogniu, do momentu aż odparuje cała woda (około 5 minut).
- Wypełniamy pomidory farszem i ustawiamy obok siebie w dopasowanym do ich objętości garnku. Do każdego pomidora wbijamy jajko, po czym skrapiamy je z wierzchu oliwą z oliwek i oprószamy solą, pieprzem oraz odrobiną bazylii. Do garnka nalewamy około 1/2 szklanki wody. Całość dusimy pod przykryciem, na minimalnym ogniu, do momentu aż zetnie się białko jajek. Na koniec można też oprószyć pomidory startym żółtym serem.