Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Jajka w pomidorach

PRZEPIS:

  • Odkrawamy wierzchy pomidorów i wyciągamy łyżką miąższ, następnie oprószamy je wewnątrz solą oraz pieprzem, po czym odwracamy do góry dnem i zostawiamy, aby wyciekł z nich sok. Miąższ drobno kroimy odrzucając pestki. 
  • Cebulę kroimy w cienkie krążki i szklimy ją na maśle. Dodajemy szpinak, który podsmażamy, aż lekko zwiędnie, po czym dodajemy miąższ z pomidorów, doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią i gotujemy na małym ogniu, do momentu aż odparuje cała woda (około 5 minut). 
  • Wypełniamy pomidory farszem i ustawiamy obok siebie w dopasowanym do ich objętości garnku. Do każdego pomidora wbijamy jajko, po czym skrapiamy je z wierzchu oliwą z oliwek i oprószamy solą, pieprzem oraz odrobiną bazylii. Do garnka nalewamy około 1/2 szklanki wody. Całość dusimy pod przykryciem, na minimalnym ogniu, do momentu aż zetnie się białko jajek. Na koniec można też oprószyć pomidory startym żółtym serem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *